Nieuwsbrief

Nieuwsbrief april 2018

NIEUWSBRIEF April 2018
V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners, JAARGANG 7 nummer 71


Nieuws vanuit de afdeling


Setting Verstandelijk Gehandicaptenzorg en Verpleeghuiszorg
 

Settingscongres, Groot succes!

Op een zomerse dinsdag volgenden 50 enthousiaste collega praktijkverpleegkundigen werkzaam in verpleeghuis-, ouderen- en verstandelijk gehandicaptenzorg 4 leerzame workshops.
Bij de start op een zonnig terras kreeg iedereen een bril, en daarbij een visuele beperking, waarmee je met veel moeite je weg naar de collega zaal moest zien te vinden. Wat met wat collegiale hulp zeker is gelukt. Het gaf ons het besef hoe het voor cliënten met visuele beperkingen moet zijn om in een vreemde omgeving terecht te komen. Greetje Koevoets van Bartimeus gaf ons daarna veel adviezen waar we in onze praktijk mee aan de slag kunnen.
In de volgende workshop was het woord aan Annemiek Mooi, die ons een uur wist te boeien met foto’s en vragen over diverse ulcera. Zij leerde ons op zoek te gaan naar de oorzaak van de wond d.m.v. een goede anamnese.
Collega’s Mijntje en Sheila en Gea Antonides verzorgden beide groepen afzonderlijk een workshop palliatieve zorg, palliatief redeneren aan de hand van casuïstiek.
Na een lekker buffet wist Martin Kat ons met veel humor en interessante casuïstiek te boeien in de workshop psychose en persoonlijkheidsproblematiek.
Het was een geslaagde dag. De hand outs van deze workshops staan in het gesloten gedeelte van onze website.

Petra, Inge en Anjo
 Wil je actief lid worden of heb je vragen of opmerkingen mail ons dan gerust. Voor de setting verpleeghuis: verpleeghuiszorg.pvkpoh@venvn.nl
Voor de setting verstandelijk gehandicaptenzorg:  verstandelijkgehandicaptenzorg.pvk@venvn.nl

Bent u praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk?
 
Omdat u in uw werk te maken heeft met vrouwen met urine incontinentie, vraagt het UMCG u om mee te doen aan haar vragenlijstonderzoek!
 
Het UMCG onderzoekt op dit moment het effect van de URinControl-app, een app met behandelprogramma’s voor stress- en urgency urine incontinentie bij vrouwen.
 
Dit onderzoek biedt belangrijke inzichten voor verbetering van kwaliteit van zorg rond urine incontinentie en u kunt hieraan bijdragen!
 
Invullen duurt ± 10 minuten, alle informatie zal anoniem worden verwerkt en onder de respondenten zullen 20 VVV-bonnen ter waarde van 25 euro worden verloot.
 
Klik op onderstaande link om de vragenlijst in te vullen:
http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_29P52kshApABtbf
 
Alvast heel hartelijk dank voor het invullen. 
 
Het URinControl onderzoeksteam 
Nieuwe kennisbundels voor gehandicaptenzorg online
Voor (toekomstige) professionals in de gehandicaptenzorg staan sinds kort kennisbundels met actuele kennis en leermiddelen online. In een pilot ontwikkelt Vilans samen met VGN en BDM Advies vier kennisbundels, waarvan de eerste twee nu beschikbaar zijn.
 
De kennisbundels ‘Niet-Aangeboren-hersenletsel (NAH)’ en ‘Ouderen met een verstandelijke beperking’ staan online. De pilots voor de kennisbundels Ernstige Meervoudige Beperkingen (EMB) en Licht Verstandelijke Beperking (LVB) starten in mei 2018. Experts vanuit hbo, mbo, werkveld en cliëntenorganisaties spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de kennisbundels. Zij denken mee over de vorm en inhoud en testen via de pilot het gebruik van de kennisbundels.

Meer informatie op de website van Vilans


Jaarcongres 2018: Programma bekend - Inschrijving gestart!


Ook dit jaar organiseert V&VN Praktijkverpleegkundigen-Praktijkondersteuners weer een aantrekkelijk, boeiend en leerzaam jaarcongres.
Het congres vindt plaats op 27 september 2018 bij Regardz De Eenhoorn, Barchman Wuytierlaan 2, 3818 LH Amersfoort. Deze locatie ligt op loopafstand van station Amersfoort. 

De kosten voor het jaarcongres bedragen:
€ 135,00 voor leden
€ 160,00 voor niet-leden

Ook dit jaar kunt u weer gebruik maken van een retour-treinkaartje (E-ticket) a € 25,00. (Let op! alleen bij NS te gebruiken)
U kunt zelf kiezen welke ronde u welke workshop wilt volgen, maar let op, want VOL=VOL.
Er wordt accreditatie aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V en bij de NVvPO

Alle informatie vind u hier


Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden. In Nederland sterven elk jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. De Alliantie Nederland Rookvrij wil dit voorkomen door opgroeiende kinderen te beschermen. 
Op de website van Alliantie Nederland Rookvrij staat het laatste nieuws over een rookvrije generatie. 
Lees bijvoorbeeld het bericht Ook Transavia stopt met verkoop sigaretten in vliegtuigen

NATIONAAL POH CONGRES - 30 MEI 2018

Thema: Persoonlijke leiderschap 

Xpert cursussen en data 2018 bekend
De Xpert-cursus richt zich op verdieping & verbreding van jouw vakkennis. De onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen betreffen een specifiek gekozen thema. De data voor de Xpert cursussen voor 2018 zijn al bekend en je kunt je direct inschrijven!


Xpert cursus Seksuele Gezondheid
15-05-2018 16:30
22-05-2018 21:30
Locatie: Nieuwegein

Xpert Ouderenzorg
1 en 8 november
Locatie: Nieuwegein

Xpert cursus Nierinsufficiëntie
4 en 11 oktober
Locatie: Nieuwegein


Xpert cursus Hart- en Vaatziekten
7 en 21 juni
Locatie: Nieuwegein


Meer informatie vind je op deze website.

 

Klik hier voor meer nieuwsbrieven