23-03-2018: De Eetprikkel: wat zorgt dat we wel (of niet) gaan eten?

Voeding Nederland organiseerde op 19 maart het congres ‘De Eetprikkel’ in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was een congres met een hoog gehalte aan hersenscans in beeld, want de centrale vraag was: wat is de prikkel waarbij we besluiten om te gaan eten?

Werkt mindfulness bij overgewicht?

Dr. Esther Aarts, hoofdonderzoeker voeding & cognitie aan de Radboud Universiteit, verzorgde een plenaire lezing met een duidelijke uitleg over de processen in de hersenen. In het midden van de hersenen, subcorticaal, zijn de centra voor beloning en gewoonte. In de prefrontale cortex (PFC), een hersengebied dat bij de mens goed is ontwikkeld, vindt de controle plaats over ons eetgedrag. Volgens Aarts reageren mensen met overgewicht sterker op voedingsprikkels dan mensen zonder overgewicht. Aarts deed in het Radboud UMC onderzoek naar de effecten van een 6-weekse cursus mindfulness op overgewicht, vergeleken met een 6-weekse kookcursus plus voedingsvoorlichting door een diëtist. Mindfulness blijkt het beloningsgevoel door eten te kunnen verlagen, maar had geen effect op gewicht of middelomtrek. De tweede interventie had meer effect op het gewicht en de middelomtrek. Bij follow-up na een jaar was in beide groepen geen effect meer meetbaar.

lees hier het volledie artikel

bron: Nieuws! voor Diëtisten

Reacties

Nog geen reacties aanwezig.

Log in om reacties te plaatsen bij dit bericht.