23-01-2018: Kinderartsen: ‘Energiedrank niet voor kinderen’

Kinderartsen pleiten voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Ook vinden ze dat er een duidelijke waarschuwingssticker op de verpakking moet komen.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) bracht eind vorig jaar een factsheetuit waarin het zijn bezorgdheid uit over de inname van energiedrank door kinderen. De aanleiding hiervoor was een aantal casussen van kinderen met lichamelijke klachten die ‘uiteindelijk veroorzaakt bleken te zijn door een hoge dagelijkse inname van energiedranken’. In het factsheet wordt hepatotoxiciteit, convulsies en nierfalen genoemd. Ook zijn volgens de NVK enkele sterfgevallen bekend waarbij een hoge dosis energiedrank de oorzaak bleek te zijn.

‘Als jongeren met rusteloosheid of hartritmestoornissen in onze spreekkamers belanden, denken wij aan allerlei dingen en halen we ze soms door de medische molen om de oorzaak te achterhalen. Maar we merken dat energiedrankjes steeds vaker de boosdoener zijn’, stelt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen (Medisch Centrum Leeuwarden) vandaag in het AD. Volgens de NVK drinken met name tieners vanaf 12 jaar per dag soms wel zes blikjes of meer leeg.

Het Voedingscentrum hanteert een leeftijdsgrens van 13 jaar voor de inname van energiedranken. De kinderartsen pleiten voor een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar. Dit is evenwel volgens het ministerie van VWS niet de oplossing. Het ministerie vindt het de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen op de gevaren van energiedrank te wijzen. Op de blikjes staat de waarschuwing dat de drankjes niet worden aanbevolen voor kinderen. Kinderartsen wijzen erop dat dit ‘kleine lettertjes’ zijn.

Bron: Medisch Contact

Lees meer:

energy drank (1)

Reacties

Nog geen reacties aanwezig.

Log in om reacties te plaatsen bij dit bericht.