Nieuws

14-09-2018: Valpreventieweek: 1-7 oktober

Van 1 t/m 7 oktober is de jaarlijkse valpreventieweek. In deze week vraagt VeiligheidNL samen met partners extra aandacht voor valpreventie en vitaal ouder worden. We roepen professionals op om activiteiten te organiseren om ouderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met valpreventie. Hup, in de benen!

Speciaal voor deze week ontwikkelde VeiligheidNL samen met partners (KBO-PCOB, KNMP, Nationaal Ouderen Fonds, KNGF, Rode Kruis, Buurtzorg) en in co-creatie met ouderen het spel DobbelFit.
Dit kennis- en actiespel maakt ouderen op een leuke manier bewust dat zij veel kunnen doen om de kans op een val te verkleinen. In teamverband beantwoorden ouderen kennisvragen en doen beweeg-opdrachten. Samen lachen en bewegen staat voorop! Dit spel kunnen professionals maar ook vrijwilligers inzetten tijdens de valpreventieweek.

Alle informatie over de Valpreventieweek, het DobbelFIt spel en de Toolkit is terug te vinden op  
www.veiligheid.nl/valpreventieweek.

En professionals die hun organisatie en activiteiten in de schijnwerpers willen zetten kunnen zich inschrijven voor de Valpreventie Award. Meer informatie hierover op
www.veiligheid.nl/valpreventieweek

12-09-2018: Vijfde editie Stoptober afgetrapt in Amsterdam

 
Voor het vijfde jaar op rij staat de maand oktober in Nederland in het teken van Stoptober; 28 dagen niet roken in oktober. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de dagelijkse steun van Stoptober via social media hebben al bijna een kwart miljoen Nederlanders de afgelopen jaren meegedaan aan Stoptober. Ook de steun van de stoppers onderling draagt bij aan het succes. Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de stoppers Stoptober ook daadwerkelijk volhoudt.
Ambassadeurs
Dit jaar gaan actrice- en presentatrice Katja Schuurman, presentator Kees van der Spek en Omroep MAX-directeur Jan Slagter vanaf 1 oktober de uitdaging aan om 28 dagen te stoppen met roken.  Gelegenheidsroker Katja Schuurman wil graag helemaal stoppen en kijkt er naar uit om dit met alle stoppers samen te doen: “Het is een gewoonte waar ik graag vanaf zou zijn. Samen stoppen is fijn, het sterkt in het volhouden. Het gevoel dat je niet alleen bent en soms even chagrijnig naar elkaar kan kijken en dan elkaar lachend lief omhelzen. Ik ben ook graag een voorbeeld voor anderen, en ook zeker voor mijn dochter.” Schuurman is ook het gezicht van de radio en tv-reclame van Stoptober. Kees van der Spek rookt sinds zijn 16e en weet zeker dat Stoptober hem het laatste zetje kan geven: “Als je een maand kunt stoppen, is de kans dat je echt helemaal kunt stoppen enorm groot.” Voor Jan Slagter is dit een kans die hij met beide handen aangrijpt: “Ik rook al 40 jaar tussen de anderhalf en twee pakjes per dag. Volgend jaar word ik 65 jaar en ik heb het gevoel: het is nu of nooit.”

Aanmoediging staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS)
“Stoppen met roken doe je voor jezelf maar ook voor je kinderen en de familie en vrienden om je heen. Het helpt enorm bij stoppen als je om je heen zo weinig mogelijk mensen een sigaret ziet opsteken. Rookvrij is ondertussen gelukkig steeds gewoner. In de trein, het stadion, op het schoolplein, in en om het ziekenhuis. Sinds deze maand zijn zelfs 550 sportclubs geheel rookvrij. Geweldig nieuws! Stap voor stap brengen we zo samen de eerste rookvrije generatie dichterbij. Ik wens iedereen die meedoet met Stoptober heel veel succes!”

Stoptober werkt!
Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. Voor een roker lijkt er eigenlijk nooit een juiste gelegenheid om te stoppen. Stoptober creëert dit moment op 1 oktober en biedt met haar programma positieve steun aan iedereen die wil stoppen. Rokers die 28 dagen stoppen met roken hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen doordat ze hierna door de periode met de zwaarste ontwenningsverschijnselen heen zijn. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien.

In de afgelopen vier jaar is gebleken dat Stoptober zo succesvol is door de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de steun die Stoptober stoppers te bieden heeft. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC van vorig jaar blijkt dat Stoptober werkt. 70% van de deelnemers heeft Stoptober volgehouden en niet gerookt. Ongeveer de helft daarvan is zelfs na 3 maanden nog steeds gestopt. Dat percentage is vele malen hoger dan een stoppoging zonder hulp. Stoptober is intussen echt een begrip geworden, met 1 oktober als nieuw nationaal stopmoment. Google toont aan dat het aantal zoekopdrachten naar stoppen met roken in oktober minimaal het niveau van 1 januari heeft bereikt.

Nieuwe functionaliteit gratis Stoptober app: chatten
De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app die elke dag berichten stuurt en tips en advies geeft. Dit jaar heeft de app een vernieuwde functionaliteit en kunnen stoppers onderling chatten met elkaar in de app. Daarnaast worden dagelijks tips en berichten gedeeld op de Facebookpagina. Het is ook een belangrijke plek waar gestopte rokers elkaar helpen en steunen.

Stoptober Magazine
Alle deelnemers van Stoptober kunnen het Stoptober Magazine - zolang de voorraad strekt - gratis ophalen bij een Kruidvatvestiging bij hen in de buurt. In het magazine staan inspirerende verhalen van bekende en onbekende Nederlanders en vanzelfsprekend veel tips om de 28 dagen door te komen. Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter vertellen in dit magazine ook over hun beweegredenen om mee te doen aan Stoptober.


Stoptoberhuis
Van 30 september tot en met 4 oktober laat een groep rokers zich vrijwillig opsluiten om die eerste lastige dagen van Stoptober samen door te komen. De stoppers worden daarbij bijgestaan door stop-coaches en diverse artiesten. Op www.stoptober.tv is te volgen wat er in het huis gebeurt en hoe het de kandidaten vergaat. De kandidaten hebben allemaal hun persoonlijke motivatie om mee te doen. Zo wil bijvoorbeeld Mario graag stoppen voor zijn kinderen: ”Ik kan heel veel alleen, maar ik kan bij het stoppen met roken wel wat hulp gebruiken. Die hulp hoop ik bij het Stoptoberhuis en Stoptober te vinden.” Ook Renate hoopt met hulp van het Stoptoberhuis en Stoptober te stoppen: “Geen excuusjes meer, ik ga ervoor, het is tijd.” Uiteindelijk komt iedereen met hetzelfde doel: samen stoppen met roken en een voorbeeld zijn voor de andere stoppers in het land.

Meedoen aan Stoptober
Iedereen die aan Stoptober wil meedoen kan zich vanaf 7 september inschrijven via de websitewww.stoptober.nl en kan vanaf 28 september de bijbehorende gratis app downloaden die vanaf 1 oktober dagelijkse steun biedt. De 28-dagen-niet-roken-reis begint op 1 oktober 2018.

Stoptober voor bedrijven
Naast ondersteuning voor individuele deelnemers heeft Stoptober, net als voorgaande jaren, een speciaal aanbod voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen. Bedrijven kunnen op bedrijven.stoptober.nl promotiematerialen bestellen en aanvullende trainingen aanvragen.

Initiatiefnemers
Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland. Stoptober begon in Engeland. Ook daar is de campagne al jaren een succes.

 

07-08-2018: Groente, fruit en vezels beschermen bij astma

Mensen met astma die gezond eten, hebben minder symptomen en kunnen hun ziekte beter onder controle houden. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in European Respiratory Journal. Een voeding rijk aan fruit, groenten en voedingsvezels heeft een positieve invloed, dit in tegenstelling tot een voeding rijk aan vlees, zout en suiker.

Voedingsadvies
Mannen die gezond eten, hebben 30 procent minder kans op astmatische klachten. Voor vrouwen is dat 20 procent. Volgens de onderzoekers kan gezond eten preventief werken tegen astma en zorgen dat de ziekte beter onder controle blijft. Een voeding die rijk is aan groenten, fruit en vezels is rijk aan anti-oxidanten en heeft een anti-inflammatoir effect. Een voeding die rijk is aan zout, suiker en vlees heeft juist een inflammatoir effect. Het is (nog) niet standaard om bij astma voedingsadviezen te geven of de diëtist in te schakelen. Maar dit onderzoek laat zien dat je veel gezondheidswinst kunt bereiken met gezonde voeding.

Franse studie
In het onderzoek zijn de gegevens bestudeerd van bijna 35.000 Franse proefpersonen, zowel met als zonder astma, als onderdeel van de NutriNet-Sante studie. In de studie werd gevraagd naar het voedingspatroon, maar ook naar symptomen van astma. De symptomen werden door alle deelnemers een jaar lang gerapporteerd.  Bij 28% van de vrouwen en 25% van de mannen werd minimaal 1 astmasymptoom aangetroffen. Bij hen werd een extra vragenlijst gebruikt, om het gebruik van medicijnen, ziekteverzuim en klachten te meten. Ook werd hen gevraagd om 3 dagen een eetdagboek bij te houden. Er werd gecorrigeerd voor factoren als roken en lichaamsbeweging.

Bron: MedicalXPress en European Respiratory Journal

26-07-2018: ZonMW geeft half miljoen voor onderzoek naar stoppen met roken

ZonMw heeft een half miljoen euro overhandigd aan onderzoekers Danielle Jansen en Lilian Peters, beiden werkzaam bij Amsterdam UMC en het UMCG, voor hun onderzoeksproject 'Together we'll quit smoking!' Doel van het project is om de invoering van de Trimbos-richtlijn te verbeteren in de zorg voor zwangere vrouwen met een lage sociaaleconomische status die tijdens of na hun zwangerschap roken.

Het onderzoek duurt vier jaar. Het langetermijndoel is dat deze vrouwen tijdens en na de zwangerschap minder gaan roken of helemaal stoppen met roken. Onder andere ervaringsdeskundigen hebben een belangrijke rol in het onderzoek om de stem en perspectieven van vrouwen te laten horen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met huisartsen, verslavingsartsen en jeugdgezondheidsartsen, en met het Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland. Dit consortium heeft een netwerk van verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgsters, en jeugdgezondheidsartsen werkzaam in Groningen, Drenthe of Friesland.

 

bron: skipr

26-07-2018: Nederlander minder positief over eigen gezondheid

De gemiddelde Nederlander geeft zijn of haar persoonlijk welzijn het rapportcijfer 7,6, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat is een half punt hoger dan in 2013, toen Nederlanders hun welzijn op het gebied van onder meer werk, gezondheid, financiën, woonomgeving en veiligheid gemiddeld het cijfer 7,1 gaven. Opvallend is dat het ervaren welzijn op het gebied van gezondheid licht terugloopt.

Zo'n 62 procent van de volwassenen Nederlanders beoordeelt het welzijn volgens het statistiekbureau met een 7 of hoger. In 2013 was dat percentage nog 56. Een kleine groep mensen (3 procent) geeft zijn individuele welzijn een cijfer lager dan een 5.

Het CBS schrijft het hogere algemene welzijnscijfer toe aan onder meer persoonlijke financiën en financiële toekomst van Nederlanders en het toegenomen vertrouwen in instituties als de politie, rechters en Tweede Kamer. Op dat laatste gebied is het vertrouwen in vier jaar tijd behoorlijk toegenomen, van 31 naar 40 procent. De meerderheid van de Nederlandse bevolking (60 procent) geeft aan weinig of geen vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer. (ANP)

bron: skipr

 

Klik hier voor meer nieuwsberichten