Nieuws

23-03-2018: De Eetprikkel: wat zorgt dat we wel (of niet) gaan eten?

Voeding Nederland organiseerde op 19 maart het congres ‘De Eetprikkel’ in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was een congres met een hoog gehalte aan hersenscans in beeld, want de centrale vraag was: wat is de prikkel waarbij we besluiten om te gaan eten?

Werkt mindfulness bij overgewicht?

Dr. Esther Aarts, hoofdonderzoeker voeding & cognitie aan de Radboud Universiteit, verzorgde een plenaire lezing met een duidelijke uitleg over de processen in de hersenen. In het midden van de hersenen, subcorticaal, zijn de centra voor beloning en gewoonte. In de prefrontale cortex (PFC), een hersengebied dat bij de mens goed is ontwikkeld, vindt de controle plaats over ons eetgedrag. Volgens Aarts reageren mensen met overgewicht sterker op voedingsprikkels dan mensen zonder overgewicht. Aarts deed in het Radboud UMC onderzoek naar de effecten van een 6-weekse cursus mindfulness op overgewicht, vergeleken met een 6-weekse kookcursus plus voedingsvoorlichting door een diëtist. Mindfulness blijkt het beloningsgevoel door eten te kunnen verlagen, maar had geen effect op gewicht of middelomtrek. De tweede interventie had meer effect op het gewicht en de middelomtrek. Bij follow-up na een jaar was in beide groepen geen effect meer meetbaar.

lees hier het volledie artikel

bron: Nieuws! voor Diëtisten

19-03-2018: Levenseindekliniek breidt nascholingsaanbod fors uit

Het Expertisecentrum Euthanasie van de Levenseindekliniek gaat in het hele land nascholingen aanbieden om artsen toe te rusten zelf een euthanasieverzoek op te pakken.

Het centrum biedt dit jaar voor het eerst de module ‘Euthanasie in de praktijk’ aan. Ook kunnen artsen nascholingen volgen over euthanasie bij beginnende en gevorderde dementie. Later dit jaar volgen modules over euthanasie bij psychiatrie, stapeling van ouderdomsaandoeningen en wilsonbekwaamheid. ‘We hebben de afgelopen jaren veel deskundigheid op het gebied van euthanasie opgebouwd’, zegt bestuurder Steven Pleiter. ‘Door het aantal nascholingen in heel het land fors uit te breiden en meer modules aan te bieden, kunnen we die expertise breed delen. We gaan uit van zo’n dertig sessies in 2018.’ De kliniek organiseerde afgelopen jaren al incidenteel cursussen over euthanasie bij dementie.

Aan de ABAN-geaccrediteerde sessies van een dagdeel kunnen steeds maximaal twaalf personen deelnemen. De Levenseindekliniek biedt de modules tegen een zachte prijs aan met financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en de stichting Vrienden van de Levenseindekliniek. De docenten die de modules geven, zijn artsen van de Levenseindekliniek die een training hebben gevolgd bij emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde Theo Voorn.

bron: Medisch Contact

14-03-2018: ‘Alle ELV-instroom moet via één centraal telefoonnummer’ in Regio Zwolle

Onnodige ziekenhuisopnames van kwetsbare ouderen voorkomen kan door samenwerking. In de regio Zwolle hebben zorgverleners daarom een centraal telefoonnummer in het leven geroepen. De huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kan dit nummer 24/7 bellen als eerstelijnsverblijf de beste optie voor de cliënt lijkt te zijn. Dan wordt zo snel mogelijk een ELV-bed op de locatie van voorkeur van de cliënt geregeld.

De aanpak is een succes. In rap tempo sloten meer zorgorganisaties zich aan bij de samenwerkingsafspraak. Leidinggevende transferverpleegkundige Karin Westerhof en Ton Roelofs, manager zorgondersteuning, vertellen over het succes. ‘Vanaf 1 januari 2017 werd het eerstelijnsverblijf een aanspraak in de Zorgverzekeringswet. Je zag overal in het land dat de verpleeg- en verzorgingshuizen onvoldoende signaleerden welke gevolgen die verandering in wetgeving zou gaan hebben. Je kon dus voorspellen dat doorstroomproblemen zouden gaan ontstaan’, zegt Westerhof.

Taak van de huisarts

De roep om ELV-plekken werd dus steeds groter. Bart van Pagée van VVT-organisatie IJsselheem bracht in 2016 alle partijen in de regio bij elkaar om tot afspraken te komen. Al op 24 april was voor de ELV-instroom één centraal telefoonnummer beschikbaar voor de huisartsen en de afdelingen SEH, 24 uur per dag.

Het enige wat de huisarts hoeft te doen, is de afweging ELV maken en vervolgens het ELV-telefoonnummer bellen om contact op te nemen met de instelling van voorkeur.

Download hier het hele interview waarin Westerhof en Roelofs het onder meer hebben over de verschillende manier van werken tussen de regio’s.

'In één keer goed'

Dit interview maakt deel uit van de reeks 'In één keer goed', voorbeelden van goede interventies of samenwerking om oudere cliënten niet onnodig te verplaatsen in de laatste fase van hun leven.

bron: Vilans

02-03-2018: Week zonder vlees gaat bijna van start

Een dag zonder vlees als nieuwe standaard in Nederland. Dat is het doel van de 'Week zonder Vlees', die plaatsvindt van 5 t/m 11 maart. Hoe kun je meer plantaardig eten?
Zie de website van het Voedingscentrum

13-02-2018: Uw mening gevraagd in onderzoek naar kanker nazorg

Uw mening gevraagd in onderzoek naar kanker nazorg en de inpasbaarheid van de Kanker Nazorg Wijzer in de huisartsenpraktijk

Begin maart gaat de Kanker Nazorg Wijzer online via Kanker.nl. Dit is een nieuw effectief gebleken ehealth programma voor patiënten die succesvol behandeld zijn voor kanker en gaat in op veel voorkomende problemen. Omdat de huisartsenpraktijk in de toekomst een steeds grotere rol gaat spelen in de nazorg bij kanker, onderzoekt de Open Universiteit wat er op dit moment gebeurt aan nazorg in de huisartsenpraktijk en of en hoe de Kanker Nazorg Wijzer hier op een goede manier gebruikt kan worden. Uw mening is hierbij van belang. Het onderzoek betreft informatie over de Kanker Nazorg Wijzer bekijken en een online vragenlijst invullen. U maakt daarbij kans op een VVV-bon. Voor meer informatie zie: http://www.knwhap.nl

 

Klik hier voor meer nieuwsberichten